hétfő, augusztus 22

Egyik kutya, másik eb...


Talán már most a legelején érdemes leszögeznem, hogy a blog céljai között nem szerepel a negatív töltetű bejegyzések publikálása, viszont az elmúlt két hétben olyan dolgokat tapasztalhattam meg, ami mellet már nem vagyok hajlandó szó nélkül elmenni.
Mint ismeretes nem csak szerkesztőként tevékenykedem, hanem egy miskolci DJ páros név szerint a DiXXOH BOYZ lelkes tagja is vagyok. Július elején kaptunk két fesztivál meghívást, melyet természetesen nagy örömmel és lelkesen elfogadtunk, ez a két fesztivál hajdan egynek számított, ezért aki nem járatos Miskolc zenei életében azoknak röviden leírnám.

Nem egy és nem is kettő több napos rendezvénynek, vagy ahogy jobban tetszik, fesztiválnak ad otthon a magyarországi acélváros, melyek közül az egyik legnívósabb a GYÁR fesztivál volt. Egészen a tavalyi évig nagyon sikeresen és profi szinten szórakoztatta a nagyérdeműt, de 2011 a változás/szakadás éve lett. Az addigi szervezőgárda belső okok miatt szétvált, persze mondanom sem kell ezután egyből megindult a perlekedés és az érvelés, hogy ki és miért jogos tulajdonosa a „GYÁR fesztivál” elnevezésnek. Végül megszületett az eredmény és az eredeti fesztivál helyén (Factory Sport Aréna) augusztus 4-6-ig megrendezésre kerülő rendezvény Factory ’ex-Gyár’ fesztivál néven vonult be a kalendáriumba, míg a régi nevet birtokló gárda áthelyezte székhelyét az egyetem területére, ahol augusztus 18-20-ig megtartották a GYÁR fesztivált. Ugye milyen nyakatekert??? Pedig még egyszerűen is fogalmaztam. A lényeg az egészben viszont az, hogy Miskolc hiába nagyváros, röpke 2 hét alatt két „elvileg” nagy kaliberű fesztivált a közönség nehezen bír ki pénzzel, ami meg is mutatkozott a részvevők létszámán. Többek között emiatt lett a mi bonyodalmunk, mert mindkét rendezvény nagyon mínuszos bevételi mutatóval zárt. Szóval ennyi lett volna a bevezető kitekintés.

Beszámolómat először is az augusztus 4-6-ig tartó rendezvénnyel kezdeném. Mint, ahogy a fellépés előtt egy nappal lenni szokott, a DiXXOH másik tagjával összeülünk átbeszéljük a haditervet, kialakítjuk a szett arculatát. A zárónapon, azaz 6-án estére voltunk bejegyezve, ezért még aznap délután egy utolsó gyors egyeztetést megejtettünk, amikor is kaptunk egy kedves hívást az elektro színpad rendezőjétől, hogy srácok kevés a vendég, ezért vagy eljöttök ingyen, vagy akkor ne is gyertek. Persze, azért kaptunk egy olyan ígéretet is, ha aznap lesz 1000 látogató, akkor ki leszünk fizetve. Nem vagyok cinikus de, az előzőnapok függvényében, ha még lett volna 2000 ember, akkor sem kaptunk volna egy deka fillért. Szerencsére mi imádjuk, ha lehetőségünk van arra, hogy zenélhetünk, a rajongóinkat még ennél is jobban szeretjük, így nyeltünk egy nagyot és elvállaltuk. El kell hogy mondjam, minden ellenére egy jó estét csaptunk.
Hazafelé a téma persze nem más volt, mint az, hogy ha itt ilyen negatív dolgok előzték meg a bulinkat, ami azért befolyásolta a hangulatunkat, viszont mégis egy kellemes este kerekedett belőle, akkor mi lesz majd 19-én, amikor minden rendben lesz, mivel ettől rosszabb már úgysem lehet… Mindig van eggyel rosszabb, bár ezt szerintem már mindenki kívülről fújja.
Lassan elérkezett a várva-várt második fesztivál is, ahol 18-án délelőtt még ígéretet kaptunk arra, hogy minden okés és ne aggódjunk, mert mindenki ki lesz fizetve. Muszáj kiemelnem a mindenki szót, mivel itt nem csak fellépők voltunk, hanem maga az URBAN NOISE rendezte volna be a fesztivál egyik színpadát, így az általunk meghívott vendégzenészeknek kellemetlen lenne, ha bármi közbe jönne. Márpedig az is volt!
Már a Gyár fesztivál kezdőnapján látszott, hogy itt sem lesz hering party, ahol a mi stage-ünk volt betervezve, igazából csak az volt ott, aki egy kis nyugalomra vágyott az italpultnál vagy WCre menve, arra vezetett az útja. Nem baj, majd mi 19-én adunk az érzésnek és nem lesz lézengő ember, mindenki bulizni fog. Ja, vagy ez csak a terv??? Igen, mivel 19-én délután fellépés előtt pár órával -hát mikor máskor- kaptunk egy hívást, hogy hangnyomás gondok miatt az a rész, ahol mi zenélnénk és a felette lévő emelet le lesz zárva. Ezért bocsi, de ma nem lesz semmi itt, és le kell mondani az összes fellépőt. Jól eső érzés, mikor az embert ennyire hülyének nézik, mert ott már több éve tartanak rendezvényeket és tegnap alig voltak, így nem volt indokolt, hogy potméter gyilkos dj-k egymást túlharsongják, ezért hallatszott hihetetlenül az indok. Jobban esett volna egy őszinte „Le vagyunk égve nincs pénz!” kijelentés, amit már az is megerősített, hogy az utolsó két napon a napijegyek árát majdnem felére csökkentették, ha éjfél után érkeztek...

Tehát ott vagyunk egy újabb lemondott fellépéssel és már úton a szegedi vendégeink, mert még a pestieket az utolsó pillanatban sikerült visszamondani. Személy szerint úgy voltam vele, hogy inkább elmegyek aznap este moziba barátnőmmel, minthogy ezt a fesztivált bármivel is gazdagítsam. Viszont az igazi gerinctelenség ekkor jött a drága szervezőktől, mert annyira le volt zárva aznap este az a helyiség - remélem a szervek is olvassák a soraim, mivel állítólag a tűzoltóság és a rendőrség záratta le- hogy már nyolc órától ment ott a „buli”. Persze mentünk mi is, hogy mégis most mi van, megint jött egy lerázó magyarázat, amely arról szólt, hogy ebben a helyiségben csak 11ig lehet zenélni. Oh, vagy úgy! Még szerencse, hogy mi éjféltől lennénk főműsoridőben. Nem baj, köszönjük az immáron 100. kielégítő választ a miértekre. Pár órával később fél egy tájékán lementünk „élvezni” a VIP-jegy nyújtotta előnyök végeláthatatlan tárházát, mikor nyakamba az artist passal odajön hozzám egy srác, hogy miránk vár már vagy egy órája. Mifene??? Milyen fontosak lettünk hirtelen, mivel ő volt a színpadtechnikusunk. Tudjátok vannak azok a összeesküvés-elméletes filmek aminek a végén van egy-két csavar, na az első csavar itt következik. Állítólag mi nem jeleztünk vissza a szervezőknek, hogy jönnénk este fellépni, közbe ugyan ez a szervező mondott vissza minket délután kettőkor. Nem baj ismerjük mi a rövidtávú memória rejtelmeit. Mivel a fesztivál eseményénél semmilyen hivatalos közlöny nem lett kihirdetve egész nap és még azóta sem, ezért sok rajongónak gőze sem volt arról, hogy ma este nem lesz semmi. Aki pedig vette a fáradságot, hogy megkérdezzen egy szervezőt, azt a választ kapta, hogy mi már délután 5kor voltunk. Érdekes, kezdek hinni a párhuzamos univerzumok létezésében, mert ha senki sem 'hazudott'/füllentett – ahogy tetszik-, akkor ezt máshogy lehetetlenség megmagyarázni. Ennek a másik hátulütője az, hogy volt, aki miattunk jött el, ezért váltott jegyet, persze mikor felhozódott a visszaváltás lehetősége, ők rákérdeztek, hogy miért szeretnéd és ha ezt írtad, már választ nem kaptál. Korrekt és etikus…

Szóval itt is felajánlottuk azt, hogy nem érdekel minket, sokan arra várnak, hogy legyen itt valami, páran meg arra, hogy az a valami ott mi legyünk. Így ha visszarendezik a pultot mi jövünk és beállunk zenélni. Végül a másik színpadtechnikus, arra hivatkozva, hogy már mindent kipakoltak onnan, ezért erre a gesztusra nem ad engedélyt. Még pár próbálkozás, de a válasz mindig ugyan az: NEM. Lassan közeledik a rétestésztára nyújtott bejegyzésem vége, ezért kell egy mindent lezáró csattanó, amit CD lejátszónak hívnak. Ugyanis szorgos gatyagnómok, akik nappal az alsónadrágok begyűjtésével foglalkoznak, este pedig non-profit módon engedély nélkül, sunyiban színpadokat rendeznek. A tiltás ellenére visszacsempésztek pár cuccot, köztük egy lejátszót és egy, valahonnan az italpult alól előhalászott söralátétként használatos hamvaipidzsííí mixlemezt, amely a minőségi szórakoztatás és a fenomenális hangulatért volt felelős. Mi ez ha nem Partyshit???
Kedves szervezők! Legközelebb ha ilyen helyzet áll fent, akkor rakjatok ki egy zenegépet, mert azzal még Ti is keresnétek, plusz még inni sem kér.

Pár dologban viszont mindkét fesztivál megegyezett. Legelőször is a tájékoztatás legvégsőkig halogatása, pár órával a kezdés előtt közölni, vagy épp semmit sem közölni. Azt hiszem ez az amit egyetlen egy szervezésnek sem lenne szabad megengednie magának. A másik dolog a VIP jegyekkel járó macera. Ha miskolci vagyok és szeretnék lemenni 3 napra, de vinnék egy kísérő személyt, aztán írok a szervezésnek, hogy "Ez megoldható-e?", válaszban meg azt kapom, hogy "Igen.". Végül a fesztivál napján írnak, hogy mégsem közben, meg a kísérőm már lekésett a kedvezményes jegy elővételéről, plusz még kiderül, hogy én is csak akkor mehetek be ingyen, amikor fellépek... ne legyél ideges. Szerencsére vannak még segítőkész jegyüzérek, akiket innen puszilok és köszönöm a bérletet. Félreértés ne essék, nem ingyen élősködni akarok, mert nem érdekel, ha jegyet kell vennem, de ne azért ne vegyek kedvezményes bérletet, mert egyesek azt ígérik, hogy "Nem kell nyugi minden el van intézve.". Ez egy olyan dolog, amit már előtte egy hónappal lehetett volna tudni, nem pedig fűt-fát ígérgetni .

A harmadik és a legfontosabb dolog, ami egyben álljon itt, mint végszó, az a mi részünkről egy súlyos hiba: a SZERZŐDÉS! Lehet neked bárki, bármilyen és bármekkora régi barátod, vagy bármennyire jó ismerősöd az a szervező vagy szervező gárda. Ha nem szeretnéd, hogy úgy átverjenek, mint minket, akkor köss szerződést! E nélkül csak a levegőbe puffogtatsz, ha valami gondod van.
Hiszen köztudott! Üzletben nincs barátság, sem gerinc! Ezt egyesek már régóta tudják/alkalmazzák.

2 megjegyzés:

Sziasztok!

Én örülnék már csak annak is a ti helyetekben,hogy elhívtak titeket had gyakoroljatok.Igazából ti kb. senkik nemvagytok,nemkéne itt püffögni. Ratyik.

Kedves Névtelen!

Mint olvashattad a meghívásnak nagyon is örültünk és most is nagyon szívesen fogadunk minden felkérést de ha már élhetek a kedves szavaiddal attól, hogy elhívnak 'fellépni' viszont végül lefújják az egészet ami azt vonzza magával, hogy még "gyakorolni" sem tudsz... Szóval ha az ilyeneken múlna akkor tényleg sosem jutnánk sehova, hogy valakik lehessünk. (mellesleg ez a valakik szó is relatív dolog, mert MO-n nem sok valakit tudnék neked felsorolni a szcénán belül mivel Miskolcon heti váltásban ugyan azok a 'valakik' lépnek fel állandóan. boring...)
Amúgy ez nem "püffögés" csak szabad vélemény nyilvánítás ami velem született állampolgári jogom. És, mint olvashattad a bejegyzés nem ócsároló stílusú hanem tényközlő volt, így nem értem a ratyik jelzőt sem. De ha Mr. Anonymus mondja ránk akkor ez biztosan így van.

Szép estét!

Üdv.