csütörtök, március 25

Egy nyerő páros !

Gondolom mindenki emlékszik arra a Heineken reklámra amikor a férj és a feleség a barátaiknak bemutatják az új lakást. Közel hasonló eufória uralkodott el rajtam, mint a férfiakon a sör láttán, mikor megpillantottam a Jazzmutant által elsőként piacra dobott valódi integrált érintőképernyős Ableton Live kontrollert (Az Mu-nak köszönhetően).
Néhány gyártó és cég ugyan próbálkozott már, hasonló multifunkciós kontroller kifejlesztésén, ami szinte teljes mértékben kihasználhatóvá tenné az Ableton által nyújtott végtelen sok lehetőségek tárházát. De mondanon sem kell sok projekt már megszületésekor halálra volt ítélve. Két fő ok végett. Az egyik a kifejlesztett szoftver kezdetlegessége, a másik ok pedig a kontroller viszonylag nagy mérete miatt. Mivel napjainkban, mint láthattuk az új Pioneer 2000-es szériájánál is, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az érintőképernyő kihasználására a potméterekkel szemben. Arról nem is beszélve hogy lassan a lemezes táskát el is lehet felejteni, hiszen ahogy a bakelitet felváltotta a CD vagy a DVD lemez, ugyanezeket felfogja váltani a belső zsebben elférő, nagy tárkapacitású pendrive vagy memóriakártya.
Visszatérve a Jazzmutant produktumára a Lemurra. Mint már említettem ez egy érintőképernyővel rendelkező kontroller (ami egyben Midi kontroller) és meg kell hagyni elég bonyolult. Az Abletonon kívül más programokat is képes vezérelni (például: Logic, ProTools, Cubase stb.). Rendelkezik Ethernettel, hogy a hálózathoz is lehessen csatlakoztatni, sőt, mi több a Lemur által biztosított grafikus szerkesztőnkkel, ami magában foglalja a gombokat, csuszkákat, számlapokat, billentyűzeteket és még sok más dolgot (MacOSX vagy Windows kompatibilis), könnyen megtervezhetjük a saját kinézetünket.

Össszegezve ez nem egy játékszer, hanem egy elég komoly kütyü, hozzávaló borsos árral, ami kb. 2400 euró között mozog. De mindenképpen akinek futja rá meg is veszi (pl. Deadmau5), mert forradalmasítja a producerkedést és a deejayzést. (látsd a videón és a képeken)








































Forrás.:
- Jazzmutant/Lemur [WEB]
- Technabob [WEB]

Kapcsolódó Link.:
- Max for Live

0 megjegyzés: